torstai 15. joulukuuta 2016

Pitsapöytä sekä -uuni

 


Pöydässä on laatikoita, joissa on pitsatäytteet. Kaapissa on vuorostaan taikina palleroita. 

Pitsauunissa lämmitetään myös täytettyjä patonkeja, Panineita. (?) 


 

Rasvakeitin

 

 Seiskasta löytyy rasvakeitin, jota käytetään esimerkiksi ranskalaisten valmistamiseen.

Marevan

Varfariini (kauppanimi Marevan) on ns. verenohennuslääke. Sen tarkoitus on estää veren epätarkoituksenmukaista hyytymistä verisuonissa, sekä laskimoissa että valtimoissa. 

Sairauksia jossa käytetään

 Varfariinia käytetään useissa eri sairauksissa. Yleisin käyttöaihe lienee eteisvärinä, jossa varfariinilla estetään hyytymien muodostuminen sydämessä, erityisesti sydämen vasemmassa eteisessä. Hyytymän ja sen liikkeelle lähtö voi johtaa esim. aivoinfarktiin.

Aivoinfarktin sairastaneille saatetaan myös aloittaa varfariinihoito, tosin tällöin hoitopäätös perustuu paljolti aivoinfarktin kokoon ja sen mahdolliseen aiheuttajaan. Hoidon tarkoituksena on ehkäistä aivoinfarktin uusiutuminen.

Haittavaikutukset

 Yleisin varfariinihoitoon liittyvä haittavaikutus on verenvuototaipumus. Tämä saattaa ilmetä huonosti tyrehtyvänä nenäverenvuotona, ikenien verenvuotona tai mustelmataipumuksena. Joskus virtsa tai ulosteet saattavat olla verisiä.
Muita mahdollisia haittoja ovat mm. ihottumat, ripuli, mahavaivat, kurkkukivut ja nielun haavaumat.

 Yleisiä lääkkeitä ja ravintoaineita, jotka vaikuttavat varfariininhoidon tasapainoon

Useat käsikauppalääkkeet, etenkin särkylääkkeet, tehostavat sen vaikutusta ja toisaalta useat ravintoaineet saattavat vähentää tai tehostaa sen vaikutusta. Varfariinin käyttäjille suositellaan särky- ja kuumelääkkeeksi ilman reseptiä saatavaa parasetamolia, joka ei muuta varfariinin vaikutusta.
Alkoholi ja monet vitamiinivalmisteet voivat myös vaikuttaa hoitotasapainoon. K-vitamiinia käytetään jopa varfariinin vasta-aineena yliannostuksissa. Lisäksi useiden käsikaupasta saatavien ns. luonnonlääkkeiden ja luontaistuotteiden tiedetään vaikuttavan varfariinihoidon tasapainoon, suuntaan jos toiseenkin.
Kannattaa aina keskustella oman lääkärin kanssa ennen kuin ottaa mitään käsikaupasta ostettuja lääkeitä tai muita tuotteita, joilla voi mahdollisesti olla vaikutusta hoitotasapainoon.
Alla olevassa listassa olevat aineet eivät ole useimmiten täysin kiellettyjä, mutta niiden käytön tulee olla tiedostettua ja hallittua, jotta vältytään hoitotasapainon heilahduksilta. Lista ei ole millään tapaa kattava vaan siinä on listattu vain yleisimmät ja tunnetuimat aineet.

Aineet, jotka tehostavat varfariinin tehoa

  • Tulehduskipulääkkeet mm. aspiriini, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni
  • Alkoholi
  • Tupakka

Aineet, joiden vaikutusta ei voi ennustaa

  • Inkivääri
  • Valkosipuli

Aineet, jotka heikentävät varfariinin vaikutusta

  • Kala, maksa
  • Pinaatti, kaali, kukkakaali, ruusukaali
  • Ginseng

Kihti, ruokavalio ja lääkkeet


Kihti kohtausten riskia voi alentaa käyttämällä alkoholia maltillisesti, varsinkin jos syöt paljon. Jos olet ylipainoinen, on painonpudotus tärkeää, mutta liian nopea laihtuminen voi laukaista kihdin. 

Mikäli kärsit tulehduksista vain silloin tällöin, voit saada lääkäritä tulehduskipulääkkeitä. Reseptillä on mahdollista saada myös lääkkeitä, jotka alentavat virtsahapon määrää veressä. 
 
Vinkkejä
  • Juo riittävästi vettä, 1,5-2 litraa päivässä
  • Alkoholi lisää virtsahapon muodostusta. Nauti alkoholia maltillisesti.
  • Syö paljon vihanneksia.
  • Mikäli olet ylipainoinen, alenna painoasi hallitusti ja paastoamatta.
  • Syö normaalikokoisia annoksia lihaa, kalaa ja siipikarjaa (100-125 g)
  • Fruktoosi lisää myös virtsahapon muodostusta. Ole tämän vuoksi varovainen mehujen sekä fruktoosilla makeutettujen juomien kanssa.
Vältä näitä:
  • Sisäelimet, kuten maksa, maksapasteija, munuaiset, verimakkara, kateenkorva
  • Silli, makrilli, sardiinit, anjovis, kalanmäti

Lähteet

Täältä löydät lisää tietoa

 

Kihti

 Millainen sairaus on kihti? 

Kihti on uraatin metaboliaan liittyvä sairaus , jossa veren uraattipitoisuus on kohonnut. Kihdin helpoimmin todettava oire on erittäin kivulias yksittäisen nivelen äkillinen tulehdus. Useimmiten tulehtuva nivel on isonvarpaan tyvinivel. Muina oireina esiintyy mm. pitkäaikaista niveltulehdusta, munuaisvaivoja sekä virtsakiviä. Kihtiä esiintyy eniten aikuisilla miehillä. 

Oireet

Kihdin taustalla on kohonnut elimistön uraattipitoisuus. Useimmiten uraattipitoisuus on ollut koholla jo useiden vuosien ajan ennen kuin kihti antaa ensimmäiset kliinisesti todettavat oireet. Tyypillisimmillään oire on toispuoleinen isonvarpaan tyvinivelen hyvin kivulias tulehdus. Nivel on punoittava, turvonnut ja erittäin arka. Joillakin kihtipotilailla tulehdus voi esiintyä samanaikaisesti useammassakin nivelessä. 


Tyypillisimmät, tulehtuvat nivelet

  • jalkaterän muut nivelet
  • nilkat
  • polvet
  • käden nivelet
  • ranteet
  • kyynär nivelet
Kihtikohtaus kestää tyypillisimmillään 3-7vrk, minkä jälkeen nivel saattaa olla täysin oireeton.
Pitkään jatkunut kihti voi aiheuttaa nivel vaurioita. 


Aiheuttaja 


Kihdin aiheuttaja on elimistön kohonnut uraattipitoisuus. Se voi syntyä kahdella tavalla, joko uraattia syntyy elimistössä tai sitä erittyy liian vähän pois elimistöstä

 

Kihdin hoito

Kihti on paljolti elintapatauti. Ensisijainen hoito on siis elintapaohjeet, joista merkittävin on ruokavalio.
Äkillistä kihtikohtausta hoidetaan ensisijaisesti levolla, kylmäpaketilla ja tulehduskipulääkkeillä. Kihti itsessään, jos se pysyy rauhallisena, ei välttämättä vaadi erityisempää seurantaa. Seuranta oi olla kuitenkin tarpeen, jos kihti ei tahdo pysyä kurissa.

 Yleisyys


Kansainvälisessä aineistossa kihdin yleisyydeksi on arveltu noin 0.3-2.8%. Kihtiä sairastavat pääasiassa aikuiset miehet.






sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Työssäoppiminen, viikko 1

 

Tänä vuonna olen työssäoppimassa Valtimon ravintola Seiskassa. Viime vuonna taas olin Valtimon koululla, joka oli miltein samanlainen Muskotti. 

 

Seiskan keittiö on pieni, mutta ei siellä oikein isompaa tarvita. Päivittäin kun siellä yleensä on vain yksi työntekijä keittiön puolella ja yksi työntekijä salin puolella. 

 

Itse olin ensimmäisellä viikolla vain neljänäpäivänä töissä, mutta alan korvaamaan poissaolojani kahden viikon päästä. 

 

 

torstai 22. syyskuuta 2016

Vuoden ensimmäinen postaus 22.9.2016


Vko 38

 

Tällä viikolla olen tehnyt mm.



Lindströmin pihvejä
Juuressosetta
Herkkusienikastiketta
Rahkakermahyytelöä



Tänään torstaina olin myös Muskotissa, jossa tein kanakastikkeen lisäkkeen, jossa oli riisiä, linssejä, herneitä, tomaattimurskaa, mausteita sekä maissia.
 


tiistai 29. maaliskuuta 2016





007 POHJOIS-SUOMI


 


Pohjois-Suomen ruokakulttuuri


 


Ruokakulttuurin syntyyn on vaikuttanut mm. asuinalueet, uskonnot, ja kauppa- ja kulkuyhteydet. Ruokakulttuuriin on myös vaikuttanut kirkollinen toiminta.


Lappi jakautuu kolmeen ruokakulttuurialueeseen: saamelaisalue, Enontekiö, Inari, Utsjoki ja osa Sodankylän kunnasta, Tornion- ja Muonionjokilaakso läntisine perinteineen ja Kemi- ja Ounasjoki varren alueet, joissa on runsaasti itäistä ruokaperinnettä.


Yleisiä raaka-aineita Pohjois-Suomessa on mm. riista, poron-, sian-, naudan- ja lampaan liha. Myös verta käytetään Pohjois-Suomessa ruoissa.


Saamelaiset kuivattivat kalat ja lihat katoksen alla vartaiden päällä, kun taas peräpohjolassa kuivatettiin katolla. Verta kuivatettiin verimahoissa ja veriruokia tehtiin koko Lapissa.


1900- luvun alussa Tornion- ja Muonionlaaksossa ruoka kypsennettiin jalkapadoissa ja –pannuissa. Ruoaksi keitettiin enimmäkseen keittoja ja vellejä. Kemi- ja Ounasjokivarsilla oli käytössä sonkapadat ja vinkat. Ruoka kypsennettiin uunissa erilaisiksi paisteiksi ja hauikkaiksi. Saamelaisalueilla paistettiin lihaa ja kalaa vielä avotulella ja ulkouuneissa.


Ruokia mitä alueilla syödään, on mm. poronkäristys, riekkopaisti, lihatuuvinki ja lohikeitto.


 


Menu


 


 


Alkuruoka                         Lohikeitto

 

Pääruoka                           Poronkäristys

ja perunasose

 

Jälkiruoka                         Mustikka- hillakiisseli

 

Leipä                                      Rieska


 


 


Reseptit


 


 


Lohikeitto


 


Kalalientä               1,5l


Maustepippuria      n.10


Sipulia                   2-3 (100g)


Perunoita               1kg


Purjoa                    150g


Lohta                     800g


Maitoa                   6-8dl


Tilliä ja muita mausteita


(Vehnäjauhoja (2rkl))


 


Käsittele kasvikset. Kuori ja lohko perunat, kuutioi sipuli, halkaise purjo pituussuunnassa kahtia, pese ja pilko. Lisää kasvikset kehuvaan kalaliemeen ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää lohikuutiot ja anna keiton hautua hiljalleen melkein kypsäksi. Lisää maito. Jos haluat suurustaa keiton, lisää vehnäjauhot maitoon sekoitettuna. Kiehauta ja mausta keittoa tarvittaessa.


 


 


Poronkäristys


Poronlihaa             1.875 kg


Voita                      250g


suolaa


mustapippuria


Vettä                     7,5dl


Sipulia     2,5


 


Ota lihapussi sulamaan noin tuntia ennen laittamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää ruskistuneeseen voihin lihat pikkuerissä, lisää sipulisilppu. Paista vähän aikaa ja lisää vesi sekä mausteet. Laita kansi päälle ja anna hautua 1½-2 tuntia.


 


Perunasose


 


Perunaa                 1,5kg


Maitoa                    3dl


Suolaa


Voita                     3rkl


 


Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen. Lisää suola jo keittovaiheessa. Kun perunat ovat kypsiä, survo ne. Laita nokare voita ja noin desilitran verran maitoa muusiin samalla kun vatkaat muusia.


 


Mustikka- hillakiisseli


Vettä                     1.5l


Mustikoita              7.5dl


Sokeria                  1.5dl


Perunajauhoja        4.5rkl


Hilloja                    6dl


 


Laita kylmään veteen 5,5dl mustikoita ja keitä mehuksi. Mausta liemi sokerille. Saosta mehu kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja anna kiisselin kiehahtaa. Lisää loput mustikat ja hillat (jäiset marjat kuumaan kiisseliin, mutta tuoreet jäähdytettynä kiisseliin). Kaada tarjoiluastiaan, ripottele kiisselin pinnalle vähän sokeria ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Tarjoa lisänä maitoa tai kermavaahtoa.  


 


Rieskat


 


Kaurahiutaleita       1,5dl


Vettä                     2,5dl


Piimää                    1,5dl


suolaa                    ¾ tl


Munaa                   2


Hiivaleipäjauhoja    4dl


Leivinjauhetta        1,5tl