tiistai 29. maaliskuuta 2016





007 POHJOIS-SUOMI


 


Pohjois-Suomen ruokakulttuuri


 


Ruokakulttuurin syntyyn on vaikuttanut mm. asuinalueet, uskonnot, ja kauppa- ja kulkuyhteydet. Ruokakulttuuriin on myös vaikuttanut kirkollinen toiminta.


Lappi jakautuu kolmeen ruokakulttuurialueeseen: saamelaisalue, Enontekiö, Inari, Utsjoki ja osa Sodankylän kunnasta, Tornion- ja Muonionjokilaakso läntisine perinteineen ja Kemi- ja Ounasjoki varren alueet, joissa on runsaasti itäistä ruokaperinnettä.


Yleisiä raaka-aineita Pohjois-Suomessa on mm. riista, poron-, sian-, naudan- ja lampaan liha. Myös verta käytetään Pohjois-Suomessa ruoissa.


Saamelaiset kuivattivat kalat ja lihat katoksen alla vartaiden päällä, kun taas peräpohjolassa kuivatettiin katolla. Verta kuivatettiin verimahoissa ja veriruokia tehtiin koko Lapissa.


1900- luvun alussa Tornion- ja Muonionlaaksossa ruoka kypsennettiin jalkapadoissa ja –pannuissa. Ruoaksi keitettiin enimmäkseen keittoja ja vellejä. Kemi- ja Ounasjokivarsilla oli käytössä sonkapadat ja vinkat. Ruoka kypsennettiin uunissa erilaisiksi paisteiksi ja hauikkaiksi. Saamelaisalueilla paistettiin lihaa ja kalaa vielä avotulella ja ulkouuneissa.


Ruokia mitä alueilla syödään, on mm. poronkäristys, riekkopaisti, lihatuuvinki ja lohikeitto.


 


Menu


 


 


Alkuruoka                         Lohikeitto

 

Pääruoka                           Poronkäristys

ja perunasose

 

Jälkiruoka                         Mustikka- hillakiisseli

 

Leipä                                      Rieska


 


 


Reseptit


 


 


Lohikeitto


 


Kalalientä               1,5l


Maustepippuria      n.10


Sipulia                   2-3 (100g)


Perunoita               1kg


Purjoa                    150g


Lohta                     800g


Maitoa                   6-8dl


Tilliä ja muita mausteita


(Vehnäjauhoja (2rkl))


 


Käsittele kasvikset. Kuori ja lohko perunat, kuutioi sipuli, halkaise purjo pituussuunnassa kahtia, pese ja pilko. Lisää kasvikset kehuvaan kalaliemeen ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää lohikuutiot ja anna keiton hautua hiljalleen melkein kypsäksi. Lisää maito. Jos haluat suurustaa keiton, lisää vehnäjauhot maitoon sekoitettuna. Kiehauta ja mausta keittoa tarvittaessa.


 


 


Poronkäristys


Poronlihaa             1.875 kg


Voita                      250g


suolaa


mustapippuria


Vettä                     7,5dl


Sipulia     2,5


 


Ota lihapussi sulamaan noin tuntia ennen laittamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää ruskistuneeseen voihin lihat pikkuerissä, lisää sipulisilppu. Paista vähän aikaa ja lisää vesi sekä mausteet. Laita kansi päälle ja anna hautua 1½-2 tuntia.


 


Perunasose


 


Perunaa                 1,5kg


Maitoa                    3dl


Suolaa


Voita                     3rkl


 


Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen. Lisää suola jo keittovaiheessa. Kun perunat ovat kypsiä, survo ne. Laita nokare voita ja noin desilitran verran maitoa muusiin samalla kun vatkaat muusia.


 


Mustikka- hillakiisseli


Vettä                     1.5l


Mustikoita              7.5dl


Sokeria                  1.5dl


Perunajauhoja        4.5rkl


Hilloja                    6dl


 


Laita kylmään veteen 5,5dl mustikoita ja keitä mehuksi. Mausta liemi sokerille. Saosta mehu kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja anna kiisselin kiehahtaa. Lisää loput mustikat ja hillat (jäiset marjat kuumaan kiisseliin, mutta tuoreet jäähdytettynä kiisseliin). Kaada tarjoiluastiaan, ripottele kiisselin pinnalle vähän sokeria ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Tarjoa lisänä maitoa tai kermavaahtoa.  


 


Rieskat


 


Kaurahiutaleita       1,5dl


Vettä                     2,5dl


Piimää                    1,5dl


suolaa                    ¾ tl


Munaa                   2


Hiivaleipäjauhoja    4dl


Leivinjauhetta        1,5tl


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti